FAQ items aan het laden...

Benno Hellinga: terug van nooit weggeweest

Terug van nooit weggeweest. Benno Hellinga (42), eigenaar van het gelijknamige aannemingsbedrijf uit Steenwijk, is weer, we schrijven zomer 2011, nadrukkelijk in beeld bij d’Olde Veste ’54: als nieuwe hoofdsponsor.

Als knulletje van een jaar of acht, negen werd hij lid van de blauwgelen (E2). Vervolgens doorliep hij alle hoogste jeugdteams, om als zeventienjarige te debuteren in het eerste. We schrijven eind jaren tachtig als Benno als gretig ventje de 39-jarige Roelof Havekamp op mid-mid vervangt. Trainer Tjibbe de Jong zag het wel in de jonge Hellinga zitten. In de onderafdeling Zwolle, tweede klasse, vergelijkbaar met de vierde, vijfde klasse nu.

Achter de schermen
Lichamelijke ongemakken noopten Benno te stoppen toen hij 25 was, nadat hij het nog even had geprobeerd in het tweede en derde elftal. Hij bleef lid, al bezocht hij sindsdien slechts weinig wedstrijden. ‘Ik ben niet zo’n voetbalkijker, maar ik ben nooit weggeweest. Ik hoef echter niet zo nodig op de voorgrond. Ik bleef achter de schermen helpen, met de snertactie of bij het sponsorcollectief. En als er een containertje of gravertje moest komen, wisten ze mij altijd te vinden. Ik heb altijd vrienden en kennissen gehouden bij d’Olde Veste’54.’

Leider
Drie jaar geleden ging Benno’s zoon Nick voetballen bij de blauwgelen en Benno werd een paar jaar leider. ‘Niet te lang. Ik vind het niet gezond als ouders te lang leider van hun eigen kind zijn. Ik ben nu wel wat vaker langs de zijlijn te vinden. M’n neeffie Tim zit ook bij d’Olde Veste’54. Altijd kijken lukt niet. Het is op de zaak ook op zaterdagmorgen redelijk druk.’ Ondertussen is Benno al zo’n dertig jaar lid en na een kwart eeuw lidmaatschap kreeg hij de bijbehorende speld. ‘Maar die ben ik alweer kwijt…’
Nadat hij met het actieve voetbal was gestopt en het passieve hem ook geen groot genot verschafte, stortte Benno zich op zijn maatschappelijke loopbaan. Met het HTS-diploma civiele techniek op zak lag een min of meer gespreid bed in het familiebedrijf G. Hellinga te wachten. Vlak na de oorlog startte grootvader Hellinga met een wegenbouwbedrijf, waarna de overstap naar zand en grond gauw gemaakt was. Het bedrijf groeide gestaag, met vader Gaatze Hellinga als rechterhand.

Andere richting
Toch koos de jonge Benno na zijn schooltijd aanvankelijk voor een andere richting dan het grondwerk. Hij ging aan de slag bij het Steenwijker bedrijf Olster Dakwerken. ‘Geen succes’, concludeerde Benno al gauw. ‘Dat had ik binnen een half jaar al bekeken. Ik was er calculator. Niet mijn ding, hele dagen binnen zitten.’

Overname
Toen kon hij de lokroep van het ouderlijk bedrijf niet meer weerstaan en ging er als derde generatie aan de slag. Hij deed er alles: zat op de shovel (‘mooi werk’) en was bezig met riolen, bestrating of zandwinning in de zandput. Hij groeide ongemerkt meer en meer in het bedrijf, haalde en passant zijn aannemerspapieren en in 2001 volgde de overname van het bedrijf Heerschop. Het was de aanzet voor een pittige groei van het bedrijf.

Motto
Ook Steenwijk raakt bekend met begrippen als recycling, grondbank en sloopafval, Hellinga werd in het eerste decennium van deze eeuw een ‘completer’ bedrijf. Voorbeeld: voordat de nieuwe School B aan de Mr. Zigher ter Steghestraat kon worden gebouwd, was het bedrijf Hellinga daar al flink aan het werk geweest. Hellinga sloopte de ‘oude bende’ van de voormalige Concrelit, voerde het allemaal af, verzorgde de bodemsanering, de riolering, etc., waarna het terrein op een presenteerblaadje aan de aannemer kon worden aangeboden. Hierna werd door Hellinga het buitenterrein inclusief speeltoestellen aangelegd en de straat heringericht. ‘Alles in een hand, dat is ons motto tegenwoordig’, zegt Benno.

Unieke plek
Tweede, actuele voorbeeld: Hellinga zet mankracht en materieel in voor de realisatie van het nieuwe parkeerdek aan de Gasthuispoort. ‘Een mooi project’, vindt Hellinga. ‘En dat op zo’n unieke plek bij de stadswallen. Het trekt veel bekijks, maar kostte ons wel de bouwvak.’ De lijst met werkzaamheden en activiteiten is lang: spoorbouw (als onderaannemer), het via GPS uitzetten van percelen en watergangen, container- en rijplatenverhuur, afvalinzameling (zeker ook voor particulieren!), verhuur van grondverzet- en transportmaterieel, maar ook gladheidbestrijding.

Centraliseren
Een nieuwe ent aan de Hellinga-boom is de overname van een bedrijf dat vooral technisch actief is in de recreatiebranche. ‘En oh ja, we hebben ook een betoncentrale. We gaan het hele bedrijf centraliseren op de Oevers, waardoor de werkplaats aan de Burg. G.W. Stroinkweg dicht kan’, besluit Benno Hellinga, bij wie de blauwgele bloedlichaampjes altijd zijn blijven stromen.

Olde Veste Expres
Met ingang van het seizoen 2011-2012 heeft d’Olde Veste’54 een eigen bus dankzij Hellinga Grondverzet. De bus, de Olde Veste Expres, beleefde zaterdagavond 30 juli 2011 zijn debuut met 40 spelers van d’Olde Veste’54 tijdens de reclamekaravaan van het 44e Profwielerspektakel van Steenwijk.

De aanschaf van de bus had Benno al langer in zijn hoofd. ‘Mijn vader Gaatze mag graag rijden in een bus. Het is zijn hobby. Wat is nu nog mooier dit te combineren. Elke zaterdag kan hij met spelers op pad.’ Niet alleen Gaatze zal de spelers vervoeren, ook Willem Groen zal regelmatig achter het stuur te vinden zijn.

Vooral de prestatiegerichte teams moeten ver reizen, zoals A1 en B1 en een bus biedt uitkomst. Ook het eerste zal uiteraard gebruik maken van de bus. Ook andere teams mogen er gebruik van maken. Mocht een team tijdens een uitwedstrijd kampioen worden: wat is mooier om samen met vaders, moeders, opa’s en oma’s per bus naar deze spannende wedstrijd te reizen.

www.ghellinga.nl